Su Verimliliği Yönetim Sistemi

27.12.2024 tarih ve 32765 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Verimliliği Yönetmeliği'ne göre su verimliliği belgesi; mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede düzenlenir.

Ek-1 kapsamında yer alan kuruluşların Yönetmelik yayım tarihi itibariyle sistem kurulumu için belirtilen son tarihe kadar su verimliliği sistemlerini kurmakla ve mavi su verimliliği belgesini almakla yükümlüdür.

Ek-1 kapsamında su verimliliği sistemini kuranlardan; büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri en fazla üç yıl, 500 ha üzeri alana sahip sulama tesisleri, 250 oda ve üstü kapasiteli konaklamalı turizm işletmeleri, havalimanları ile üniversite kampüsleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, endüstri bölgeleri ve Ek-2’de yer alan NACE kodu bazında faaliyetler en fazla beş yıl içinde yeşil su verimliliği belgesi için başvuru yapmakla yükümlüdür. Turkuaz su verimliliği belgesi gönüllük esasına göre alınır.

waving sea water
waving sea water

ISO 46001 ise bir organizasyonun su yönetimi sistemini oluşturmak, uygulamak, sürdürmek ve iyileştirmek için gereksinimleri belirleyen uluslararası bir standarttır. Bu standart, su kullanımını azaltmayı, su tüketiminin etkin yönetimini sağlamayı ve su verimliliğini artırmayı amaçlar.

Bu Yönetim Sistemi;

  • Su Verimliliği Yönetim Sisteminin benimsenmesi ve uygun şekilde uygulanması, su verimliliğinin iyileştirilmesinin yanı sıra;

  • Suyun organizasyon ve bütçe planlamasının bir parçası olarak değerlendirilebilecek bir kaynak olarak tanımlanmasına,

  • Bir kuruluşun su kullanımını daha iyi yönetmesine ve su talebini optimize etmede yardımcı olmasına,

  • Kuruluşun su tüketimine yönelik şeffaflığı, detaylı analizler, daha uygun bir su kullanım stratejisinin çizilebileceği bir tüketim modeli oluşturması,

  • Sürdürülebilir ve verimli tasarım, su koruma cihazlarının kullanımı ve uygun izleme yoluyla su tüketimini azaltarak işletme maliyetinin düşürülmesi ve tasarruf edilmesi,

  • Su sızıntısını izlemek için teknoloji ile su kullanımında daha fazla hesap verebilirlik sağlanması,

  • Değişen su kullanımıyla başkaları üzerinde meydana gelebilecek etkinin farkına varılmasına,

  • Su kullanımında daha yüksek düzeyde sorumluluk sağlamasına,

  • Olası iyileştirme ve su verimliliğinde ortaya çıkan fırsatların benimsenmesi için düzenli gözden geçirme süreci sağlamasına,

  • Su verimliliği iyileştirmelerini kıyaslama, ölçme ve raporlama,

  • Kuruluşlar; Su Verimliliği Yönetim Sistemi standardını kullanarak amaçlar, hedefler, eylem planları, izleme, kıyaslama ve inceleme programları oluşturarak bir su verimliliği politikası geliştirebilir ve uygulayabilir. TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi, su kullanan ve son kullanıcı tüketicilere odaklanan her tür ve büyüklükteki kuruluş için geçerlidir.

  • Rekabet avantajı, en iyi su yönetimi uygulamalarını teşvik etmesine yardımcı olur.

Karbona Danışmanlık olarak Su Verimliliği Yönetmeliği’nce belirtilen kuruluşlar için Mavi, Yeşil ve Turkuaz Su Verimliliği Belgelerine dair süreç yönetimi hizmeti ve ISO 46001 Standardına uygun Su Verimliliği Yönetim Sistemi kurulum hizmeti sağlıyoruz.